Gravid träningstights och gravidträning som förbereder dig inför livet som nybliven mamma

Gravid träningstights och gravidträning som förbereder dig inför livet som nybliven mamma

Under graviditeten kan man med fördel träna för att förbereda sig inför livet som mamma. Efter 9 månader av graviditet och skiftad tyngdpunkt fortsätter en utmanande belastning för kroppen när barnet numera ska bäras utanför kroppen. Därför kan det vara bra att redan under graviditeten börja stärka upp kroppen i enlighet med de nya påfrestningarna som väntar. Allt du behöver är ett par gravid träningstights och en gravidkropp :)

Vi tar en titt på de aktiviteter som väntar efter förlossningen så får vi en bättre inblick i vad vi behöver stärka upp: 

  • Ett nyfött barn vill vara nära så mycket som det bara går. Det kommer därför vara många och långa stunder av bärande i antingen armarna eller i sjal och/eller bärsele. Bär du barnet i armarna kommer dina biceps och axlar behöva utstå mycket belastning men även den inre magmuskulaturen, bröstryggen, ländryggen och sätet blir belastat precis som om du bär med sjal eller bärsele.
  • Helt plötsligt är golvet en plats man tillbringar tid på och är man inte van att ta sig upp och ned från stående till sittandes så kan det bli en ordentlig utmaning. Speciellt om man ska göra det med ett barn i famnen. 
  • När barnet börjat gå behövs snabba reflexer för från en sekund till en annan kan barnet ha försatt sig i en situation där det behöver räddas från att slå huvudet i bordskanten eller där hen fått syn på den spännande blomkrukan på fönsterkarmen som nu är på väg ned i backen.
  • Man ska inte heller underskatta konsten att ta sig upp ur en mjuk säng varje morgon med ett barn som klamrar sig fast på överkroppen. Det kräver både koordination, styrka och uthållighet vill jag lova. 

Gravid Träningstights

Det finns så klart många fler situationer att måla upp men ni förstår säkert redan poängen. Mammalivet ställer höga krav på vår kropp och ju bättre form vi är i ju mer orkar vi ge till våra barn. En mycket fin gåva att ge om ni frågar oss på Restless Mama. 

Varför skulle gravid träningstights hjälpa förberedelsen inför mammalivet? 

Ju större magen blir ju svårare blir det att vara bekväm. De flesta kläderna klämmer åt mer än vad man önskar då kroppen redan som den är känns otymplig. Känner vi oss obekväma i våra kläder blir tröskeln till fysisk aktivitet större. Vårt mål är ju såklart att minska på alla tänkbara trösklar för att göra fysisk aktivitet till en verklighet. 

Våra Comfy Gravid Träningstights kommer vara de mjukaste, stretchigaste mest följsamma gravidtightsen du någonsin ägt. Vi har lagt allt vårt fokus på att välja en tyg som inte klämmer åt någonstans men som ändå ger en bekväm kompression och en len finish. Gravid träningstightsen är skapta av mig, Emelie Hollsten, som är en före detta elitgymnast och numera en tävlande Crossfit-atlet. Och självklart har jag barn :) Jag har en son vid namn Winter som är 2 år gammal och gravidtightsen kom till när jag var gravid med honom och upplevde precis det jag nämnde här ovan - att ingenting satt bekvämt. 

Det jag skulle välja att lägga fokus på under graviditeten är:

  • Inre magmuskulatur - Olika andningsövningar där man suger in naveln och magen mot ryggraden (försöker göra magen platt, ej farlig för barnet) och olika rotationsövningar t.ex. boxning på säck. Pulldowns i en cable-maskin är också en jättebra övning för inre magmusklerna. I den övningen jobbar de statiskt vilket är deras främsta uppgift. 
  • Core, säte, ländrygg, baksida lår, bröstrygg - En helt fantastisk övning för att träna alla dessa muskelgrupper samtidigt är marklyft. Formen är det absolut viktigaste så träna med vikter som du behärskar. 
  • Biceps - Bicepscurls och hammercurls med hantlar. Även rodd och latsdrag i alla dess former är grymt bra övningar. 
  • Axlar - Press framför huvudet med antingen stång, hantlar ellet kettlebells. 
  • Koordination och explosivitet- Någon form av aktivitet som innehåller koordination och explosivitet. Det kan t.ex. vara ett gruppträningspass på ditt gym eller crossfit, boxning osv. Det viktigaste här är att du gör det som DU känner att din kropp klarar av. Du ska inte utmana dig själv och din träning under graviditeten utan du ska träna det som du känner att du klarar av.