Gravidtights för gravidträning
Visste du att du kan underlätta din graviditet genom att röra på dig regelbundet? Rörelse och träning gör dig starkare och piggare och förbereder dig inför den kommande förlossningen! Du kan även minska på gravidkrämpor som värk, svullnad, illamående och trötthet och utöver de fysiska fördelar så finns det även många mentala fördelar att hämta! Till exempel så minskar risken för depression och det allmänna välmåendet och självkänslan ökar. Fantastiskt va! Du hittar våra gravidtights här :)
Det finns många fördelar för både mamma och barn med fysisk aktivitet som ni kan se ovan. Det är tack vare att barn och mamma är djupt sammankopplade under graviditeten. Mammans välmående är i direkt korrelation med barnets välmående och man kan därför luta sig mot att det som är bra för mamman med största sannolikhet är bra för barnet :)
Riktlinjer för träning under graviditet (träna med våra gravidtights för bästa komfort)
Alla riktlinjer nedan är för okomplicerade graviditeter. Annars gäller det att rådfråga läkare om vad som gäller för just dig.
Beroende på hur van du är att träna och vilken typ av träningsform du har erfarenhet av så kommer riktlinjerna att variera lite. Det beror även på hur långt gången du är. Det vi kan börja med att säga i alla fall är att det är oavsett bra att röra på sig!
Om du aldrig har tränat förr eller haft ett väldigt långt uppehåll, då är rörelse i en lugnare form att föredra. Lugn träning kan till exempel vara styrketräning med lättare vikter, promenader, yoga och rörlighetsträning. Anledningen till dessa rekommendationer är att det är bra att undvika nya rörelser med tunga vikter då kroppen blir mjukare i alla leder och tyngdpunkten förflyttas ju längre in i graviditeten du kommer. Med det sagt är det mammans skaderisk man talar om då det finns ytterst lite du kan göra för att skada ditt barn. För barnets säkerhet ska man undvika självklara risker som till exempel slag mot magen.
För dig som är van att träna går det generellt bra att fortsätta med samma rutiner som du är van. Du kommer förmodligen själv att känna när du behöver anpassa din träning för att magen hamnar i vägen eller för att vissa övningar känns obekväma. En god riktlinje är att inte träna för att slå rekord under denna tid, utan träna för att må bra!
Den generella rekommendationen för träning under graviditet är att röra på sig 30 minuter varje dag. Det är fördelaktigt att utföra någon aktivitet som får pulsen att gå upp och aktiviteter som bygger muskler. Även bäckenbottenträning kan man börja med under sin graviditet för att förebygga inkontinensbesvär.
8 anledning till att träna och röra på sig under sin graviditet
- Minskad risk för trötthet, spänningar och svullnad
- Ökad känsla av välbefinnande, bättre självkänsla och jämnare humör
- Minskad risk för depression
- Minskat illamående och värk
- Minskad risk för en komplicerad förlossning
- Snabbare återhämtning efter förlossningen
- Minskad risk för viktuppgång
- Minskad risk för graviditetsdiabetes
7 tips vid träning under graviditet
- Drick ordentligt före och efter träningen
- Fyll på med mat och mellanmål innan och efter träningen för att undvika blodsockerfall och för att påskynda återhämtningen
- Vila och ta hand om dig lite extra mellan träningspassen
- Anpassa träningen utifrån var du befinner dig i graviditeten, mående och dagsform
- Undvik övningar som ställer krav på buktrycket eller rörelser i ytterlägen där du belastar bäcken och rygg ojämnt.
- Byt eftersom ut övningar eller sporter med mycket hopp och stötar som t.ex. löpning och högintensiva aktiviteter.
- Tunga övningar för magen bör undvikas när du märker att du har en magmuskeldelning då det ökar kraften i separationen