Gravidträning under tredje trimestern och träningstights för gravida

Gravidträning under tredje trimestern och träningstights för gravida

Kan man träna under tredje trimestern och passar Comfy Träningstights för Gravida även under denna trimester? Du kan absolut träna under tredje trimestern och våra Comfy Gravid Träningstights passar perfekt under samtliga trimestrar. 

Träningstights för gravida 

Passform och flexibilitet är coren i våra produkter :) Du kan bära våra tights från dagen du plussat tills det är dags för förlossning! 

Träningstights för gravida

Lyssna på kroppen 

Det viktigaste gällande gravidträning är att du lyssnar på kroppen och gör det som du mår bra av. Jag förstår att det inte är det tipset som många söker då svaret inte ger några konkreta råd men det finns tyvärr inga svarta och vita svar att ge gällande gravidträning. Det som däremot kan vara väldigt skönt att luta sig emot är att det nästan inte finns någonting du kan göra för att skada ditt barn utan de rekommendationer och riktlinjer som finns är för mammans skull. För barnets skull ska du undvika att få slag mot magen och rejäl överhettning.

När man blir gravid börjar hormonet relaxin utsöndras. Hormonet gör att vi blir lite instabilare i leder och kort och gott kan man säga att vi blir mjukare och det är på grund av detta hormon som vissa av oss får foglossning. 

Träna på det du behärskar och är van

Om man tränar på saker man är van under tredje trimestern så kan träningen hjälpa oss att bygga stabilitet i kroppen. Musklerna tillsammans med vår förmåga till muskelkontakt håller vår kropp på plats och motverkar många av de negativa effekterna man kan uppleva till följd av relaxin. 

För att inte utsätta kroppen för onödig risk så är det därför bra om du tränar på saker du är van att utföra. Då kommer du också känna om det är något som känns annorlunda i negativ bemärkelse och om du behöver undvika vissa speciella rörelser och övningar. 

Alla påverkas olika under sin graviditet och vi har olika erfarenhet av träning och kroppskännedom. Därför kommer gravidträning att se olika ut för alla och det finns inga rätt och fel som är allmängiltiga. 

Förberedelse inför förlossningen

Tredje trimestern pågår mellan vecka 29 och 40. Det är en ganska lång period och det hinner hända mycket under denna tid. Min rekommendation är att den sista halvan av denna trimester får handla om att förbereda sig inför förlossningen. Träningen som då blir aktuell kommer att handla om att få kontroll över bäckenbotten där du medveten kan spänna och slappna av. Något som kommer bli mycket viktigt under speciellt krystfasen. Även andningsövningar och avslappningsövningar kan vara bra att planera in. De små fönstrena av återhämtning under förlossningen kan vara en dealbreaker för huruvida man orkar eller inte. 

Det är även vanligt att man har blivit stel i höjfböjare, ländrygg, säte och nacke under graviditeten så det kan vara skönt att öva upp rörligheten i dessa områden. 

Promenader 

Många gravida lägger mycket fokus på promenader. I mitt fall däremot så var promenader den enda formen av fysisk aktivitet jag inte kunde göra. Jag fick otroligt mycket sammandragning redan efter 10 meter gång. Däremot kunde jag träna både Crossfit och gymträning utan motsvarande sammandragningar. Återigen ett bevis på att man måste lyssna på sin kropp och de signaler som den sänder. 


Stort lycka till!

Emelie Hollsten, VD